Stichting Wolvenhek pleit voor hek rondom Friese weidegebied

Uit naam van elf agrarische organisaties heeft Stichting Wolvenhek Fryslân maandag aan Commissaris van de Koning Arno Brok een petitie aangeboden voor de bouw van een wolvenhek om het Friese weidegebied. Sommige partijen willen de wolf niet rondom hun huis en haard hebben, vanwege het gevaar voor de schaap, koeien en paarden. De petitie werd aangeboden voor het provinciehuis met daarbij 'wolvenprooien' zoals schaap, lammetjes, een kalfje en een pony.
petytsje foar bou fan wolvestek

"De wolf in Nederland kan echt niet. Ze pakken alle dieren. Eerst zijn de schapen de klos en later ook de andere dieren." Dat zegt boerenzoon Thomas Bouma van de Lammesprong in Aldeboarn. Later wil hij ook schapenboer worden, net als zijn vader nu is. Bij hen is nog nooit een wolf in de kudde schapen geweest. Wel is het twee keer bijna misgegaan.

Commissaris Brok nam de petitie in ontvangst. "We gaan het er nog eens goed over hebben met de fractievoorzitters. Die besluiten of ze met deze discussie verder willen", zei hij.

Draagvlak

Woensdag is er een vergadering met deskundigen over het wolvenbeleid. De Stichting Wolvenhek heeft het hek in januari zelf aangekondigd. Nu komen ze met een petitie die alle grote organisaties in de schapen-, koeien- en paardenwereld onderschrijven.

De organisatie die achter het wolvenhek staan, zijn: Agrarische Jongeren Friesland, de Friese LTO-leden, de boer-en-natuurgroepen Noarlike Fryske Wâlden en Waadrâne, Súdwest, kust en Westero, It Lege Midden, KNHS regio Fryslân, Het Friese Tuigpaard, fokvereniging It Fryske greidhynder en natuurcoöperatie Baarderadiel. "Zo willen we laten zien dat niet enkel veehouders een wolvenhek willen, maar iedereen in het buitengebied. Dat legt meer gewicht in de schaal."

Afgelopen jaar sprak een meerderheid van Provinciale Staten zich uit tegen de vestiging van de wolf in Fryslân. Die motie is nooit uitgevoerd door het provinciaal bestuur, omdat de wolf nationaal en Europees een beschermde dierensoort is.

De Stichting Wolvenhek wil geen hek om heel Fryslân, maar alleen rondom het weidegebied. De grote natuurgebieden, het Drents-Friese Wold, het Fochteloërveen en het Lauwersmeergebied blijven buiten beschouwing. Daarmee wil de stichting voldoen aan Europese regels die bescherming van de wolf voorschrijven.

"Je mag de wolf niet bejagen, niet verjagen en niet verstoren. Wij zijn niet tegen de wolf op zichzelf. In natuurgebieden zal hij best een goede functie hebben. In het weidegebied maakt hij een slachting onder het vee. Een hek zorgt ervoor dat er geen wolf tussen de koeien, paarden of schapen kan omscharrelen. Ik kan geen wolf tussen mijn schaap hebben. Je kunt de leeuw en het lam niet naast elkaar laten en verwachten dat ze vriendjes worden", zegt een schapenhouder.